Privacy & Legal |

Kako funkcioniraju dizalice topline

Toplinska pumpa je najčešći uređaj za grijanje/hlađenje koji odgovarajućom uporabom "rashladnog ciklusa" (kakav se obično koristi u kućnim hladnjacima) može podići - baš kao što pumpa čini s vodom, od niže do više točke, energetski sadržaj medija (vode). Toplinsku energiju crpi ili iz zraka ili iz vode ovisno o vrsti uređaja (zrak-voda ili voda-voda)
 
Toplinska pumpa radi na električnu energiju, ona je u stanju prenijeti na medij (vodu), u obliku topline pohranjene u zraku ili vodi, do tri ili više puta energije od apsorbirane električne energije. To je važan podatak, zove se COP i definira učinkovitost toplinske pompe (električni grijač ima maksimalni COP = 1).Veći COP znači manju potrošnju energije za isti toplinski učinak.
 
Sada ovaj medij (voda), sa svojim novim i višim sadržajem energije, možemo koristiti za zagrijavanje prostora ili potrošne tople vode. Nakon što prenese toplinu, medij (voda) ponavlja ciklus dok se željena temperatura ne postigne.
 
Isti princip, koji smo ranije namjerno pojednostavljeno opisali, može se koristiti za hlađenje prostora pomoću istog uređaja koji, pomoću određenih tehničko-konstruktivnih rješenja (prekretanje rashladnog ciklusa), sada smanjuje energetski sadržaj medija (vode), a sve uvijek pomoću našeg zrak ili vode.
 
Medij koji obično toplinske pumpe koriste je voda ili glikol.